(Groot)ouders die hun (klein)kinderen financieel willen helpen bij het aankopen, aflossen of verbouwen van hun huis, doen er goed aan om dit nog in 2022 te doen. Lees hieronder waarom.

Belastingvrij schenken eigen woning

Al jaren mag je je (klein)kinderen belastingvrij een bedrag van ruim € 100.000 schenken, mits zij tussen de 18 en 40 jaar oud zijn en het geld gaan gebruiken voor de aankoop of verbouwing van zijn/haar woonhuis. Aflossen op de hypotheek mag ook. Ook als iemand anders je sponsort, hoef je in dit geval geen schenkingsbelasting te betalen. In 2022 bedraagt dit bedrag € 106.671. Dit belastingvrije bedrag wordt in 2023 echter flink verlaagd naar € 27.231 en verdwijnt zelfs helemaal in 2024!

Minder ongelijkheid voor starters

Naast de vrijstelling eigen woning mogen ouders hun kind eenmalig een bedrag van €27.231 euro belastingvrij schenken, wat hij of zij vrij mag besteden. In 2023 wordt de vrijstelling eigen woning dus naar ditzelfde bedrag verlaagd. Ouders kunnen dit bedrag schenken voor de eigen woning óf voor vrije besteding. Niet meer voor beide. Het kabinet heeft voor deze maatregel gekozen om de ongelijkheid tussen starters op de woningmarkt te verkleinen.

Nog geen huis of bijna 40 jaar?

Je kunt het bedrag ook aan iemand schenken die nog geen (zicht op) eigen woning heeft of bijna veertig jaar is. De ontvanger mag het bedrag binnen twee kalenderjaren alsnog belastingvrij gebruiken voor een eigen woning (mits tussentijds de regelgeving niet wordt aangepast). Had u plannen om een schenking voor eigen woning te doen, dan is het verstandig om het dit jaar nog te doen.

Heeft u nog vragen omtrent dit onderwerp? Neem contact op met lucas@aciric.nl