Tips BV

In deel drie van deze blogreeks met eindejaar tips voor ondernemers richten we ons specifiek op de BV. De volgende vier zaken mogen wat ons betreft niet aan jullie aandacht ontsnappen. Loop je zelf met andere vragen rond? Neem dan contact met ons op. We adviseren je graag. 

1. Inspelen op de veranderingen in het VPB-tarief

In 2022 wordt de lagere tariefschijf in de vennootschapsbelasting van € 245.000 verlengd naar € 395.000. Over dat bedrag betaalt je BV dan “slechts” 15 % VPB. Voor de tweede tariefschijf (winst die boven de € 395.000 uitkomt), wordt het tarief met 0,8 % verhoogd naar 25,8 %. Doordat er vanaf 2022 weer méér winst onder het lage tarief

valt, kan het in sommige gevallen aantrekkelijker zijn om de fiscale eenheid voor de VPB op te breken. Onze adviseurs bekijken graag hoe een verbreking van de fiscale eenheid in jouw situatie zal uitpakken.

2. Let op met uitkeren van dividend

Komend jaar blijf je net als dit jaar 26,9 % belasting betalen over uitgekeerd dividend. Heb je  geen specifiek doel voor het ontvangen dividend? Houd er dan rekening mee dat je privévermogen (inclusief uitgekeerd dividend) belast wordt in box 3. Let bij het uitkeren van het dividend ook op de peildatum voor box 3 en op de impact op je heffingskortingen. 

3. Is je tbs-administratie op orde?

Als DGA kun je te maken krijgen met de terbeschikkingstellingsregeling. Bijvoorbeeld als je een pand aan je BV verhuurt, geld aan je BV hebt geleend of een andere transactie bent aangegaan die onder de tbs-regeling valt. Als dit bij jou het geval is, dan ben je hiervoor administratieplichtig. Het is van belang om nog dit jaar de vereiste administratieve bescheiden geordend voorhanden te hebben en deze ten minste zeven jaar te bewaren.

4. Check de voorlopige aanslag VPB 2021

Heeft je BV ondanks de coronacrisis over 2021 beter gedraaid dan je van tevoren dacht? Blijkt uit de (voorlopige) cijfers dat de BV over 2021 vennootschapsbelasting moet bijbetalen? Vraag dan snel om een aanpassing van de voorlopige aanslag VPB 2021. Dat scheelt je BV belastingrente over het bedrag van de komende voorlopige aanslag.

Aciric, financiële sparring partner voor het MKB. Volg jij ons al op social media?