Tips MKB-ondernemers

Het einde van het jaar nadert. Een jaar waarin veel ondernemers met uitdagingen zijn geconfronteerd. Ieder op zijn eigen manier. Ondanks dat we in onzekere tijden verkeren, blikken we graag met frisse moed vooruit naar het nieuwe jaar. Want er zijn zeker mogelijkheden om kansen te pakken. Bij Aciric vinden we het fijn om jullie daarin te ondersteunen. Daarom delen we graag wat eindejaarstips met jullie, ditmaal gericht op de MKB-ondernemer. Tips over welke acties je nu nog uit kunt voeren en waarmee je goed voorbereid 2022 in gaat. Hier volgt onze selectie, doe er je voordeel mee!

1. Investeringsaftrek (KIA) – dit jaar nog investeren of toch in 2022?

Ben je van plan om op korte termijn investeringen te gaan doen? Check dan even of het verstandig is om dit in 2021 te doen, of toch in 2022. Een spreiding van investeringen

over meerdere jaren leidt meestal tot een hogere kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en daarmee tot meer belastingvoordeel. Dit komt doordat de KIA opgedeeld is in schijven, waarmee ‘knippen’ in de investeringen over all meer belastingvoordeel oplevert. Om voor de aftrek in aanmerking te komen moet je als ondernemer in 2021 meer dan € 2.400 en maximaal € 328.721 investeren in bedrijfsmiddelen. Blijven je investeringen dit jaar onder de drempel van € 2.400? Dan is het verstandig om geplande investeringen naar voren te halen en nog dit jaar te doen. Twijfel je wat in jouw situatie verstandig is? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee. 

2. Milieu-investeringsaftrek (MIA): percentages gaan in 2022 omhoog

Naast de KIA kun je ook gebruik maken van de milieu-investeringsaftrek (MIA). Deze aftrek kan oplopen tot 36% in 2021 (en tot 45% in 2022). Om in aanmerking te komen voor de MIA, moet je investering op de Energielijst 2021 staan. Voorbeelden van milieu-investeringen zijn warmtepompen, zonnepanelen voor elektriciteitsopwekking en voorzieningen om Co2-emissie te reduceren. Mocht je twijfels hebben over een investering, laat ons dan even meekijken.

3. Voorziening opvoeren voor verwachte toekomstige kosten

In sommige gevallen is het mogelijk om toekomstige kosten door middel van een voorziening naar voren te halen, ten laste van de bedrijfsresultaten. Voorbeelden hiervan zijn: onderhoud aan het bedrijfspand, vervuiling van het bedrijfsterrein of reorganisatiekosten. Met zo’n voorziening reken je de kosten toe aan het jaar waarin die thuishoren én je incasseert de belastingbesparing op de toekomstige uitgaven eerder in de tijd. Er zijn uiteraard wel voorwaarden verbonden aan het vormen van een voorziening. Wij gaan graag met je na of en welke voorzieningen je kunt opvoeren.

4. Is een B.V. voordeliger of niet?

Ondernemers met een eenmanszaak, of een aandeel in een firma moeten zich elk jaar opnieuw afvragen of het niet voordeliger is om hun onderneming om te zetten in een BV. Dit omdat het verschil in belastingdruk tussen een BV en een persoonlijke firma steeds groter wordt. Mocht je winst namelijk hoog genoeg zijn dan kan op een bepaald punt het verschil met de vennootschapsbelasting niet meer worden goedgemaakt met de fiscale faciliteiten zoals de MKB-winstvrijstelling en de zelfstandigenaftrek. Maak je winst van enige omvang en verwacht je dat dat de komende jaren doorzet? Overweeg dan serieus de mogelijkheden van de omzetting. Hoe hoog je winst minimaal moet zijn, is mede afhankelijk van je salaris. Heb je twijfels? Wij maken graag een berekening voor je. 

5. Voorkom belastingrente en invorderingsrente

Houden jullie er rekening mee dat de Belastingdienst een (hoge) belastingrente en invorderingsrente in rekening brengt. Vanwege de coronacrisis werd er een lager percentage van 0,01% in rekening gebracht, maar sinds 1 oktober 2020 geldt voor alle belastingen het tarief van 4% voor de belastingrente. Vanwege de huidige ontwikkelingen is de rente weer naar beneden gebracht. Echter, het blijft verstandig om vooraf een voorlopige aangifte in te dienen op basis van een reëel te verwachten winst. Dit voorkomt dat je in de toekomst mogelijk moet bijbetalen op een belastingaanslag want dan ben je meestal duurder uit. 

6. Oude administratie vernietigen

Vanaf eind 2021 mag je je administratie van 2014 (en voorafgaande jaren) grotendeels vernietigen. Grotendeels, aangezien gegevens die betrekking hebben op (aangekocht) onroerend goed nog drie jaar extra bewaard moeten worden.

7. Zet zakelijke giften om in privé giften

Mocht je zakelijk giften doen, dan kan het wel eens verstandiger zijn om deze over te hevelen naar privé giften. Dit heeft te maken met het optimaal benutten van je ondernemersaftrek. Periodieke giften (bijvoorbeeld aan een goed doel) zijn volledig aftrekbaar, zonder een drempel.  Voor een eenmanszaak kunnen periodieke giften wel fiscale gevolgen hebben. Wij berekenen graag wat in jouw geval een verstandige keus is. 

Heb je nog andere vragen?  Mail ons dan gerust. Wil jij regelmatig relevante tips en branche specifiek nieuws ontvangen? Volg ons op onze social media kanalen en schrijf je in voor de nieuwsbrief. Deze en meer tips kun je teruglezen op onze vernieuwde website, neem gerust eens een kijkje! Binnenkort staan er meer eindejaar tips online, o.a. voor particulieren, B.V.’s en DGA’s.

Aciric, Financiële sparringpartner voor het MKB