Tips DGA

Met het einde van het jaar in zicht, willen we jullie vanuit Aciric nog wat tips meegeven om 2021 goed af te sluiten en fris in de startblokken voor 2022 te verschijnen. In dit deel komen de tips voor de DGA aan bod. We hebben er een viertal op een rij gezet die wij graag onder jullie aandacht brengen. Loop je nog met andere vragen rond, of heb je twijfels n.a.v. een van deze tips? Neem gerust contact met ons op, wij staan voor je klaar!

1. Loon of dividend voor de DGA, wat is het voordeligst?

Het antwoord op deze vraag hangt af van de zogeheten ‘gecombineerde belastingdruk’. Wanneer je dividend uitkeert wordt de winst eerst belast in de vennootschapsbelasting, waarna je als DGA nog belasting betaalt in box 2 van de IB. De afgelopen jaren heeft het kabinet behoorlijk wat gewijzigd in de percentages en tarieven. Wil je weten hoe je je salaris kunt optimaliseren in combinatie met dividenduitkeringen? Wij maken graag de berekening voor je.

2. DGA: Let op uw rekening-courant schuld

Veel directeuren-grootaandeelhouders nemen geld op bij de B.V. voor privé-uitgaven, om mee te beleggen etc. Doordat deze opnames in rekening-courant geboekt worden, loopt de schuld aan de BV op. Dit gaat soms om erg grote bedragen, waarop de inspecteur deze kan beoordelen als een vermomde dividenduitkering van de BV aan de DGA en deze belasten in box 2 (tarief 26,9%). Ook riskeert de BV een boete, aangezien er geen aangifte dividendbelasting is gedaan. Het kabinet wil per 1-1-2023  een wet invoeren die al te hoge schulden bij de eigen BV aanpakt. Het is echter nog niet zeker of deze datum gehaald gaat worden. Heb je hier vragen over? Stel ze ons gerust

3. Regels voor gebruikelijk loon DGA

Als DGA moet je jaarlijks ‘gebruikelijk loon’ uit je BV opnemen. Op grond van de gebruikelijk loonregeling is dit voor 2021 in beginsel vastgesteld op  € 47.000 (€ 1.000 meer dan vorig jaar). Wil je jezelf een lager salaris uitkeren? Dan moet je dat aannemelijk maken. Het gebruikelijk loon moet volgens de wet worden vastgesteld op 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking of op het hoogste loon van de werknemers die bij je in dienst zijn (bijv. als een van deze bedragen hoger is dan €47.000). De regeling moet worden toegepast op alle Bv’s waarvoor de DGA werkzaamheden verricht, behalve als de BV zelf geen activiteiten verricht (zoals bij een slapende BV of een pensioen BV).

Wil je graag weten wat de mogelijkheden zijn met jouw gebruikelijk loon? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag.

4. Dit jaar een hoger loon? Laat de BV dividend uitkeren

Vind je dat je als DGA dit jaar extra loon verdiend hebt? Dan kan het fiscaal voordeliger zijn om de BV dat als dividend uit te laten keren. Dat komt door het verschil in tarief dat bestaat tussen de IB en het gecombineerde tarief van de dividendbelasting en de vennootschapsbelasting.

Wij adviseren je graag over de gevolgen van een dividenduitkering voor je BV. 

Loop je nog met andere vragen rond? Stel ze ons gerust. Je kunt dit blog en andere altijd rustig nalezen op onze website. Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van interessant financieel nieuws? Volg ons dan op social media en schrijf je in voor de nieuwsbrief die eens per kwartaal verschijnt. 

Aciric- Financiële sparringpartner voor het MKB